Legalisatie dakterras

Dat voor een dakterras een vergunning nodig is, is niet bij iedereen bekend. Het gaat dan met name om het hekwerk en de draagkracht van het dak.

Voor een bestaand dakterras moest een vergunning worden aangevraagd. Dit noemen we legaliseren. De woning waar het dakterras zich op bevindt grenst aan een beschermd stadsgezicht. De welstand is in zo’n situatie strenger dan in een minder beeldbepalende omgeving. Ook al maakt de woning zelf geen deel uit van het beschermde stadsgezicht, er moet dan zeer terughoudend worden gebouwd.

Het dakterras moet voldoen aan diverse veiligheidseisen, waaronder het plaatsen van een veilig hekwerk. Ondanks dat dit vanaf de straat (bijna) niet zichtbaar is omdat het zich hoog boven straatniveau bevindt, moest het van de welstand op zeer eenvoudige wijze uitgevoerd worden. Ook moest het hekwerk verder terug uit de voorgevel worden geplaatst, waardoor het terras veel kleiner zou worden.

Trabes heeft namens de opdrachtgever overleg gepleegd met de gemeente, de diverse stukken, waaronder constructieve gegevens, aangeleverd en de vergunningaanvraag ingediend. Deze is inmiddels verstrekt.

Onderstaande foto’s laten het bestaande dakterras zien. Het hekwerk moet worden aangepast, maar mag op deze plaats blijven staan.

Opdrachtgever: mevr. C. Wassenaar
Aannemer: Erik Smidt: Bouwallrounder
Locatie: Groningen
Referentie:

Ik heb het contact als zeer prettig ervaren vanwege snelle en heldere communicatie. Het reslutaat was er dan ook naar: accurate en volledige afwikkeling richting de gemeente.